Keuzehulp: kies de juiste spuit/- gietboom

Als u een glastuinbouwonderneming aan het opzetten bent, dan heeft u een installatie nodig om uw planten water te geven, te bemesten en desgewenst bestrijdingsmiddelen toe te dienen. Als u een glastuinbouwonderneming heeft, dan heeft u wellicht uitbreiding of vernieuwing van uw spuit- en sproei installatie nodig. In beide situaties is het belangrijk dat u het juiste systeem kiest. Het systeem dat voldoet aan uw actuele bedrijfsomvang en werkwijze én voldoet aan de verwachte groei van uw onderneming. Om u te helpen met uw keus, hebben we alle punten die van belang zijn bij elkaar geplaatst.

 

Afmeting kas en water gieten en spuitintensiteit

Hoe vaak wilt u water geven? Hoe vaak wilt u gewasbescherming spuiten? En hoe groot is de kas? Dit zijn de vragen waar het bij het kiezen van het juiste spuit- gietsysteem om draait. Als de afmeting van uw kas het toelaat en er niet intensief gespoten wordt, dan volstaat het om een halfautomaat in uw kas toe te passen. Dit systeem vereist namelijk bij gebruik enig menselijk handelen. De transportwagen rijdt over het midden- en kopgevelpad. De boom wordt handmatig verplaatst naar de volgende kap. De machine kan zowel vanaf het bedieningspaneel op de transportwagen ingesteld worden als op afstand.
Wanneer uw bedrijf te groot is om de spuit/- en gietboom handmatig van kap naar kap te wisselen, dan is het beter om een volautomatische boom toe te passen. Ook bij intensief sproeien is het vaak een betere keus om te investeren in een volautomatisch systeem.

De basis: het ophangsysteem

Spuit/- en gietbomen hangen aan buizen. Daarom inventariseren wij altijd wat er aan buizen voorhanden is. We bekijken of er extra buizen nodig zijn, of dat er dikkere buizen nodig zijn voor het gewenste systeem. Wanneer er naast de spuit- gietboom ook transport overheen moet lopen, dan is het waardevol om meteen buizen met een grotere diameter te installeren. Vaak wordt dat vergeten en krijgt men later spijt van de keuze. Transport is doorgaans vrij zwaar.
Het is belangrijk om al bij de planning van bouw of verbouwing rekening te houden met de benodigde buisdikte. Tegenwoordig wordt het beter, maar we zien nog regelmatig dat men bij nieuwbouw te dunne buizen toepast, waardoor ze deze later weer moeten vervangen, of concessies moeten doen in hun wensen ten aanzien van de spuit- gietbomen of transportsystemen. Dat is zonde. Laat ons gerust een jaar van tevoren, al in de eerste planningsfase van nieuw of verbouw langs komen voor gedegen advies. Gebruik onze kennis en ervaring die wij opgedaan hebben in alle jaren dat wij spuit- gietbomen en transportsystemen installeren in de glastuinbouw.

Samengevat:

Na aanleiding van de afmetingen van de kas en de sproei intensiteit, wordt de keuze voor een bepaald systeem gemaakt. Als een kas heel groot is, dan wordt het te veel werk om de spuit-gietboom elke keer te verzetten. Dan wordt er vaak gekozen voor een volautomatische boom. Met deze machine stelt u per sectie in hoeveel, met welke snelheid en waar er water gegeven of gewasbescherming gesproeid wordt. De volautomaat doet gewoon z’n ding en die is op afstand in te regelen en uit te lezen.

Bent u zich aan het oriënteren op het gebied van spuit- gietbomen en transportsystemen in uw kassen? Neem dan contact met ons op voor advies op maat. Zodat u zowel op korte- als op lange termijn de juiste apparatuur of voorbereidingen heeft.

  • Home
  • Nieuws
  • Keuzehulp: kies de juiste spuit/- gietboom