De eerste SKL boetes zijn al uitgedeeld

 

De SKL (Stichting Kwaliteitseisen Landbouwtechniek) keuring is al een paar jaar verplicht. Er zijn echter nog steeds tuinders die denken dat het niet nodig is om hun spuitmachines en doseerapparatuur te laten keuren, omdat er voorheen weinig gecontroleerd werd. Inmiddels heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) echter besloten om de keuringsplicht intensiever te gaan handhaven. Hierdoor wordt er vaker gecontroleerd. Doorgaans blijft het niet meer bij een waarschuwing, maar worden er direct flinke boetes opgelegd.

 

Wachten op de controle of bijtijds laten keuren?

Regelmatig komen tuinders bij ons omdat de spuitmachine of doseerapparatuur direct gekeurd moet worden. Direct keuren gaat echter niet, omdat je je aan moet melden in verband met steekproeven. Net als bij de APK. Wij maken een afspraak met de tuinder en dit melden wij aan bij het SKL op de datum en dagdeel. Vervolgens gaat onze keurmeester erheen om de keuring uit te voeren. Als de machine afgekeurd wordt. Dan worden de reparaties direct of zo snel mogelijk uitgevoerd. Zodra de spuitmachine of doseerapparatuur goedgekeurd is, dan is dat voor 3 of 6 jaar, afhankelijk van de machine. Tussen bellen en afspraak zit doorgaans 1 á 2 weken, afhankelijk van de drukte.

Wat is een SKL keuring?

Een SKL keuring is verplicht voor professionele apparatuur die gebruikt wordt om gewassen te bespuiten met biociden en gewasbeschermingsproducten. Door slijtage kan het zijn dat de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die afgegeven wordt, niet meer overeenkomt met de instellingen op de machine. Dat er meer afgegeven wordt dan dat er ingesteld is. Meer dan wettelijk is toegestaan. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat de SKL keuring op tijd uitgevoerd wordt, zodat de dosering klopt met de instellingen.

Wat gebeurt er als de spuit- of doseerinstallatie afgekeurd wordt?

Wanneer een spuit of doseerinstallatie afgekeurd wordt, dan mag daar niet meer mee gewerkt worden totdat deze machine goedgekeurd is.  Bij het NVWA zijn ze een stuk strenger geworden. Er worden nu vaak boetes uitgedeeld. Als u pech heeft krijgt u dus een boete én moet u de machine stil zetten tot de benodigde onderdelen besteld en geïnstalleerd zijn én de spuitinstallatie goedgekeurd is. Onze keurmeesters hebben altijd extra onderdelen bij zich om waar mogelijk de versleten onderdelen direct te vervangen. Als de benodigde onderdelen niet voorhanden zijn, moeten ze besteld worden en kunnen ze daarna pas geïnstalleerd worden. Bijtijds laten keuren kan dus een hoop extra kosten en gedoe voorkomen.

Voorkom boetes: maak bijtijds een afspraak om uw spuit- en doseerapparatuur te laten keuren.

  • Home
  • Nieuws
  • De eerste SKL boetes zijn al uitgedeeld